Home » Tips om een duurzaam evenement te organiseren

Tips om een duurzaam evenement te organiseren

Steeds meer mensen maken bewustere keuzes op het gebied van duurzaamheid. De voorkeur gaat uit naar groene alternatieven om zo een steentje bij te dragen aan een mooiere wereld. Ook de evenementenbranche heeft niet stilgezeten als het om duurzaamheid gaat. Steeds meer events krijgen een duurzaam karakter en dat is maar goed ook, want de vraag naar groene evenementen groeit!

Zo bundelen steeds meer eventplanners en ondernemers innovatieve ideeën om circulaire events te organiseren. Van groene energie, vega(n) foodtrucks tot recyclen: de mogelijkheden zijn eindeloos. We geven je graag wat inspiratie met deze 4 tips om jouw volgende evenement duurzamer te organiseren!

1. Denk circulair & voorkom verspilling

Er zijn 5 manieren om je afvalproductie te verminderen en zo duurzamere keuzes te maken. Deze worden aangegeven met de 5 R’en, namelijk: refuse, reduce, reuse, recycle en rot. Dit geeft je een goed houvast tijdens het organiseren van jouw duurzame evenement. Evalueer eventuele overbodige producten en materialen en kijk hoe je deze kunt weglaten, verminderen en/of hergebruiken.

2. Kies een duurzame evenementenlocatie

Als event organisator kun bijdragen door te kiezen voor een duurzame evenementenlocatie. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar het type locatie en de materialen die gebruikt zijn: is het energiezuinig, wordt er gebruik gemaakt van tweedehands en/of duurzame materialen? Wordt het afval gescheiden? Daarnaast is het belangrijk om te weten of de locatie goed met het openbaar vervoer bereikbaar is om zo het gebruik van auto’s te verminderen.

SugarFactory is bijvoorbeeld een evenementenlocatie, die voorheen een suikerfabriek was. Dit knappe staaltje industrieel erfgoed is omgetoverd tot een geliefde locatie voor veelzijdige events, waarbij zoveel mogelijk materiaal is hergebruikt. Ook heeft SugarFactory een treinstation pál voor de deur, met rechtstreekse verbindingen tussen Amsterdam en Haarlem.

3. Maak het verschil met catering

Met eten maak je impact! Zowel op de bezoeker als op het milieu. Meer dan de helft van de Nederlanders is flexitariër. Zij maken bewust duurzame en gezonde voedselkeuzes. Wist je dat er voor 1 kilo rundvlees maar liefst 15.500 liter water nodig is? Het is dus een logische en verantwoorde stap om alternatieve opties aan te bieden. Zo zien we steeds vaker vega(n) creaties voorbij komen, maar ook insecten zijn ‘in trek’.

Ook kiezen ze vaker voor lokale producten zodat de CO2-voetafdruk kleiner is. Bij SugarFactory werken wij graag met preferred suppliers zoals cateraars Hete Peper en Mood4Food, die graag zo lokaal en duurzaam mogelijk werken. Hierbij wordt niet alleen gelet op het eten zélf, maar ook op een ‘no– of low-waste’ inkoopbeleid en het scheiden van afval.

Vanaf 2024 is het bovendien niet meer toegestaan om wegwerpbekers en -bestek te gebruiken. Nu al zien we dat events vaker voor inwisselbare bekers of glas kiezen. En wat te denken van deze ludieke oplossing – zoals we die op project Playground zagen – die ook nog cool oogt met gerecyclede frisdankblikjes? Creatief en circulair!

Foto credits: Floris Heuer

4. Selecteer bewust je duurzame goodies

Een leuk aandenken aan het evenement resulteert vaak in een goodiebag. Vaak worden deze na afloop amper meer gebruikt. Hartstikke jammer en super zonde van de goodies! Wil je toch voor een goodiebag gaan? Denk dan na over de kwaliteit, duurzaamheid en bruikbaarheid van de spullen. Met deze insteek is de kans groot dat het niet alleen in de smaak valt, maar ook nog eens lang meegaat. En onthoud: less is more.

De mogelijkheden bij SugarFactory

Wil je ook een duurzaam evenement organiseren? Goed nieuws: zoals je net las, zijn er vele aspecten van een evenement die je met eenvoudige stappen kunt verduurzamen. Van de catering, goodies tot locatie. Ook bij SugarCity events hechten wij veel waarde aan het maken van duurzame keuzes. Zo hebben wij onlangs een verbouwing gehad om de warmte in de fabriek beter te reguleren om zo energie te besparen. Ben jij benieuwd wat onze evenementenlocatie nog meer te bieden heeft? Neem dan een vrijblijvend gesprek met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Organiseer je eigen event

Wil jij de mogelijkheden voor jouw event bespreken? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij denken graag met je mee!

Neem contact op