Home » 400 WOMEN IN SugarCity Suikerfabriek

400 WOMEN IN SugarCity Suikerfabriek

AANDACHT VOOR GEWELD TEGEN VROUWEN 400 Women

Van 4 t/m 16 mei 2012: aangrijpende tentoonstelling strijkt neer in Nederland

De spraakmakende expositie van de Britse kunstenares Tamsyn Challenger komt naar Nederland. Van 4 t/m 16 mei wordt 400 Women tentoongesteld in de fabriek van SugarCity te Halfweg. 400 Women is een installatie van circa 200 portretten van vermoorde of vermiste vrouwen. Elk portret vertelt op indringende wijze een eigen, aangrijpend verhaal. Een van de geportretteerde meisjes betreft de Nederlandse Hester van Nierop , die in 1998 op 28-jarige leeftijd vermoord werd teruggevonden in een hotelkamer in Ciudad Juárez.

Nederlandse kunstenaars

400 Women is een reactie op de brute verkrachting en moord van duizenden vrouwen in de Mexicaanse industriestad Ciudad Juárez in het bijzonder en op geweld tegen vrouwen in het algemeen. Het is een indrukwekkend kunstwerk, een massale kreet om aandacht. Challenger heeft het werk van bijna 200 internationale kunstenaars bij elkaar gebracht, waaronder Paula Rego en Maggi Hambling en Nederlandse kunstenaars Fred Schley, Tisna Westerhof, Wim Heldens, Marcelle Hanselaar, Be Van Der Heide en Nan Mulder. De conceptuele expositie van portretten wordt telkens op een zeer specifieke locatie tentoongesteld.

Rauwe industriële omgeving

Zo werd deze in 2010 voor het eerst vertoond in de Shoreditch Town Hall Basement in Londen en in 2011 in een verlaten schoolgebouw in Edinburgh. Van 4 t/m 16 mei 2012 is het werk te zien in Sugar City, de oude CSM suikerfabriek in Halfweg. Een rauwe industriële omgeving die dezelfde sfeer reflecteert als die van de assemblage fabrieken in Juárez waar vele van de ontvoerde en vermoorde meisjes werkten.

Fotokaarten

Het idee voor 400 Women werd geboren in 2006 toen Tamsyn Challenger naar Mexico reisde en daar in contact kwam met de families van vermiste en vermoorde vrouwen. Challenger werd in het bijzonder geraakt door haar ontmoeting met Consuelo Valenzuela, wiens toen 17-jarige dochter Julieta sinds 2001 wordt vermist. Consuelo deelde overal fotokaarten van Julieta uit en een van die kaarten drukte ze Challenger in de hand. Challenger herinnert zich: “Julieta’s face, looking up at me was such a poverty of an image. It had been reproduced from a snapshot but the face was blurred and faded, she had no eyes really and a bleached out nose. I think I just wanted to bring her face back.”

Aanklacht

Tijdens de lange vlucht naar huis ontstond het idee voor 400 Women. De kracht van het kunstwerk ligt in de samenhang van het grote geheel waarin elke kunstenaar een vermoorde vrouw vertegenwoordigt die zorgvuldig voor hem of haar is uitgekozen. Ieder portret brengt zo een vrouw tot leven. Iedere beeltenis moet worden gezien als een aanklacht tegen het wereldwijde geweld tegen vrouwen.

Retablo

Challenger heeft de foto’s van deze vrouwen verkregen via Mexicaanse afdeling van Amnesty International, de Esther Chavez collection van de University of New Mexico, de groep Nuestra Hijas de regreso a casa en de Casa Amiga Rape Crisis Centre in Ciudad Juárez. Van sommige vrouwen was geen foto beschikbaar. In die gevallen heeft Challenger de betrokken kunstenaar gevraagd om de naam van de vrouw te verwerken in het kunstwerk. Elk portret is gemaakt op een formaat van ongeveer 14 bij 10 inch. Deze afmetingen zijn gebaseerd op een ‘Retablo’, de altaar iconen van de Katholieke kerk, die in Mexico nog altijd zeer invloedrijk is.

Sneeuwbaleffect

De verklaringen voor de moorden zijn divers en variëren van serie moordenaars tot orgaanhandel, van huiselijk geweld tot het gebruik van vrouwen als betaling voor de drugskartels. De grote schaal waarop de vrouwen verdwijnen in Mexico en elders in Latijns Amerika getuigt van een culturele minachting voor de rechten van vrouwen. Ondanks de aandacht in de media is er bitter weinig veranderd. Zo geeft Amnesty International al in 2003 aan dat er circa 370 vrouwen zijn vermoord en er bovendien een groot aantal, met name jonge vrouwen, wordt vermist. De moordenaars worden in deze regio niet vervolgd. Dit heeft een sneeuwbaleffect in de rest van het land. De Mexicaanse autoriteiten zijn ernstig in gebreke gebleven bij ieder onderzoek naar deze moorden. In Augustus 2006 heeft de Mexicaanse federale overheid het onderzoek zelfs helemaal stopgezet omdat er geen federale wetten zouden zijn overtreden.

Bezoekers informatie

400 Women wordt tentoongesteld in de Suikerfabriek van Sugar City in Halfweg van 4 mei tot 17 mei 2012.

Adres: Haarlemmerstraatweg 7 te Halfweg
Openingstijden: woensdag- zondag 13.00 – 17.00 uur, buiten deze tijden op afspraak

Meer informatie is te vinden op http://400women.tumblr.com en Twitter @400women

Organiseer je eigen event

Wil jij de mogelijkheden voor jouw event bespreken? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij denken graag met je mee!

Neem contact op