loading language...
09.05

Less is more: minimal in Sugarfactory

Minimal draait om het strippen van alle overbodige elementen om zo tot een sound te komen die zich beperkt tot de essentie. Deze stijlregel werd eind jaren ‘60 voor het eerst gebruikt om kunst te beschrijven en een aantal jaar later ook muziek met dezelfde esthetische benadering.

Hoewel minimalisme in elektronische dansmuziek al jaren aanwezig was, denk hierbij aan artiesten zoals Daniel Bell, Basic Channel, Robert Hood en het Finse Sähkö label, werd de term als genre aanduiding pas populair vlak na de millenniumwisseling. Als tegenantwoord op de uitbundigheid en de bombastische sounds van de jaren ‘90 ontstond een golf aan producers en labels die zich richtte op deze frisse benadering.

De opkomst van labels zoals Perlon, Playhouse, Karat, Freude Am Tanzen en vele anderen bleven ook in het Amsterdamse niet onopgemerkt en zorgden voor de geboorte van een nieuwe scene die gedurende de jaren die volgenden het club landschap zullen domineren.

Zoals met alle trends werd ook de minimal house en techno scene op een gegeven moment opgeslokt door nieuwe ontwikkelingen en doofde het na een aantal jaar langzaam uit. Hoewel minimal nooit helemaal is weggeweest, kan gerust gesteld worden dat het genre op dit moment een ware opleving doormaakt.

Sugarfactory biedt graag een podium aan nieuwe ontwikkelingen binnen de elektronische muziek en het clubprogramma omvat dan ook regelmatig avonden waarin de minimal in de spotlights wordt gezet. Het is mooi om te zien dat de lokale scene de Sugar weer omarmt en de club zich eigen maakt. We zullen deze lijn dan ook doorzetten en willen jullie bij deze graag attenderen op enkele highlights uit het programma.

De komende periode komen er drie clubavonden aan die de avontuurlijke minimal liefhebber absoluut niet wilt missen.

Zaterdag 19 mei
Thomas Melchior, Pelle, Herra
Minimal grootmeester Thomas Melchior, bekend van zijn vele klassiekers op labels als Perlon, Playhouse en Candenza staat zij aan zij met lokale voorvechters van de sound Pelle en Herra.
Facebook event

Zaterdag 26 mei
Motion invites Slow Life: Laurine, DJ Tree, Cecilio, Daan Donk
De Berlijnse SLow Life crew komt naar Amsterdam! Dit label bouwde in vijf jaar tijd een indrukwekkende discografie op en komt met drie prominente crewleden laten horen waar Slow Life voor staat; kwalitatieve experimentele house die je meeneemt naar de sterren. Support door Daan Donk en niet te vergeten; we gaan door tot 13:00!
Facebook event

Zaterdag 9 juni
The Ghost, Gene on Earth
Berlijnse underground pur sang! Het duo The Ghost runnen Berlijns eerste mobiele platenwinkel en zijn notoire selectors. Gene On Earth bracht onlangs zijn nieuwe EP ‘Top Cat’ uit op het Limousine Dream label.
Facebook event

Blijf op de hoogte

meld je aan en hoor als eerste over de laatste nieuwtjes en de leukste feestjes...